torsdag 3 maj 2012

Frittans faktaruta gästar.


Lånad från KP-webben. En smula dålig journalistik, men låt gå. Jag har strukit under mina favoritformuleringar och rosamarkerat den bästa faktan.

Historiskt om valborgsmässoafton och första maj!

I dag firar vi valborgsmässoafton och imorgon är det dags för årets demonstrationsdag. Men varför firar vi den här helgen egentligen? KPwebben berättar historien om valborg och första maj!


Under de sista dagarna i april sjunger studenter om våren, det görs stora eldar och det demonstreras. Valborgsmässoafton och första maj har firats sedan medeltiden. På massvis av olika sätt. Det är därför det händer så mycket olika saker just nu!

Hur firades första maj förr?
På medeltiden var första maj en kyrklig dag och en del av ”fastlagen”, alltså de sista fyrtio dagarna innan fastan började. Under fastan var folk tvungna att äta fettsnålt, vara väldigt lugna och inte fira eller festa. Därför firades det extra mycket under fastlagen!
Under 1500-talet firades första maj med lekar och tävlingar. Det anordnades också vårfester som betalades av personer som kallades för "majgrevar". "Majgreven” utsågs utifrån vissa kriterier, som till exempel pengar. Vårfesterna kallades därför för ”majgrevefesten”.
Bland bönderna firades första maj som sommarhalvårets första dag. Då samlades de för att inspektera inhägnader och eldstäder.

Varför demonstrerar vi på första maj?

Den första maj 1886 demonstrerade massvis av folk i USA. De ville ha åtta timmars arbetsdag. Alla arbetare gick i strejk, de vägrade gå till jobbet. Under en stor demonstration i Chicago öppnades det eld rakt mot alla människor. 1889 bestämdes det därför att första maj skulle bli en dag för arbetare runt om i världen. Traditionen spred sig över hela världen, även till Sverige. I dag är första maj den största demonstrationsdagen på hela året för arbetare.

Varför sjunger vi på valborg?
När köpmännen slutade med "majgrevefesten" tog istället skolungdomarna över. Problemet var bara att de inte hade lika mycket pengar som köpmännen. Därför gick de unga tjejerna och killarna runt från hus till hus dagen innan festen, det vill säga den sista april, på valborgsmässoafton. Studenterna sjöng och dansade för att få pengar till majfesten som skulle hållas dagen därpå.
På 1800-talet började studenter i Lund och Uppsala fira valborg och första maj precis som unga tidigare hade firat - med sång och sedan fest. Trots att majfesten inte fanns kvar längre. Än i dag samlas studenter den sista april för att sjunga psalmer och vårvisor.

På valborg tänds stora eldar. Varför det?
Valborgselden är inte precis något nytt påhitt. Det har brunnit stora brasor just den sista april i flera hundra år. På medeltiden tändes stora brasor ute i det fria dels för att skrämma bort rovdjur, eftersom det var nu boskapen släpptes ut i hagarna. Andra eldade för att skrämma bort häxor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar